Çocuğumuzun Sevgi Dili

Tarih: 04.02.2020 Yazar: liTerda
liTerda Blog

Annesi diyor ki Zeynep’e sürekli onu sevdiğimi söylüyorum, tatlı sözlerle gönlünü alıyorum ama ona olan sevgimi tam hissedemediğini görüyorum!

Babası diyor ki tüm günümü Ahmet’e ayırdım, bir sürü güzel şey yaptık birlikte ama bir türlü yüzünü güldüremedim.

Babaannesi diyor ki Ayşe’ye çok hediye alıyorum ama onları ne kadar çok sevdiğimi anlatamıyorum.

Anneannesi diyor ki ne zaman öpüp koklamak, sarılıp sevgimi göstermek istesem Oğuz kaçıp gidiyor.

Halası diyor ki Mustafa elimde taşınacak bir şey görse yardım eder ama bana bir kere bile sarılıp öpmedi; galiba beni sevmiyor.

Teyzesi diyor ki Zehra bunca yıldır bana hiç “seni seviyorum” demedi. Oysa ben onu çok seviyorum.

Her kapının bir anahtarı var. Kalp kapısının anahtarı da sevgi dili. İnsan sevgisini en iyi o dilde gösterir ve sevildiğini de en iyi o dilde ifade edildiğinde anlar. Çocuğumuzun sevgi dilini bilmek bu yüzden çok önemli! Diğer türlü ona sevgimizi tam ve doyurucu olarak ifade edemeyebiliriz; sevilme rezervlerini yeterince dolduramayabiliriz; onun bize kendi dilinde ifade ettiği sevgisini de tam anlayamayabiliriz.

Çocuklarımızın da bizim gibi beş farklı sevgi dili var. Her bir dildeki ifadeyi belli ölçüde anlarlar ama bir tanesi vardır ki onlara açık ve net olarak “seni seviyorum”u ifade eder. Bizim çocuğumuzun sevgi dili hangisi:

1- Dokuma : Bu dili konuşan çocuklar kucaklama, sarılma, öpme, sırtını okşama gibi hemen akla gelen sevgi ifadelerinin yanı sıra kucağına alıp hikaye okuma, havaya atıp tutma, el ele yürüme gibi fiziksel temas içeren aktivitelerden de “sevildikleri” sonucunu kolayca çıkarırlar. Onlara “seni seviyorum” demek için onlara dokunmamız gerekir. Bu çocuklarla hiç fiziksel temas kurmazsak, bizim sevginizi tam olarak hissedemezler. Aynı şekilde kendi sevgilerini de size kedi gibi sokulara, öperek, kucaklayarak gösterirler.

Mesela Oğuz’un sevgi dili bu değil ama belki de Ahmet’in sevgi dili bu…

2- Güzel Sözler : Cesaretlendirici, şefkat-muhabbet gösterici, olumlu yönlendirme içeren sözler bu dilden anlayan çocuklara “seni seviyorum ve önemsiyorum” der. Burada önemli olan bu sözlerin içten gelmesi ve samimiyetle, doğru zamanlarda söylenmesi… Söylediğimiz bir güzel söz bazen haftalarca, aylarca unutulmaz; onun içini ısıtmaya devam eder. Diğer yandan sözlü olarak ifade etmediğimiz sürece, ne yaparsak yapalım sevildiğini tam hissedemez.

Mesela Zeynep ve Zehra’nın sevgi dili bu değil ama belki de Oğuz’un sevgi dili bu…

3- Güzel Zaman Geçirmek : Güzel zaman bölünmeden, sadece ona odaklanmış zaman demek. Birlikte yaptığımız şeyin olağan üstü bir şey olması gerekmez; ikimizin de birbirimize odaklanmış ve bundan keyif alıyor olmamız önemli. Tercihen onun fiziksel /duygusal gelişim seviyesinde sürdürülen bir paylaşımla ona ayrılmış zaman “seni seviyorum” demektir onun dilinde. Bu dili kullanan çocuklarımız eğer sevgi kendi sevgi dillerinde yeterince ifade edilmediyse, anne-babasının biraz zamanını alabilmek, biraz kendilerine odaklanmasını sağlayabilmek için negatif davranışlara bile girebilir. Bu durumda ihtiyacı anlamamız ve “odana git”, “time-out” gibi karşılıklara asla başvurmamamız gerekir.

Mesela Ahmet’in sevgi dili bu değil ama belki de Zeynep’in sevgi dili bu…

4- Anlamlı Hediye : Her çocuk hediye almayı sever. Ama sevgi dili “anlamlı hediye” olan çocuklar, hediye aldıklarında duygusal tepkiler verirler. Onların da size hediye verme çalıştığına sık sık şahit olursunuz. Yerden bulduğu bir taşı veya otu size hediye diye uzatabilir her an. Bu çocuklarımızla ilgili dikkat edeceğimiz şey, sevgimizi ifade etmeye çalışırken onları oyuncağa boğmamak; anlamlı, yerinde, küçük hediyeler vermek olabilir.

Mesela Ayşe’nin sevgi dili bu değil ama belki de Zehra’nın sevgi dili bu…

5- Yardım Etmek : Eğer çocuğumuzun sevgi dili buysa, ihtiyacı olduğunda yanında olmamız, işlerinde ona yardım etmemiz ve özellikle yardım istediğinde cevapsız bırakmamamız çok önemlidir. Bazen yapması gereken işlerde, o hiç sormadan, onun yanında olup küçük destekler vermemiz de ona sürpriz bir “seni seviyorum” ifadesi olabilir.

Mesela muhtemelen Mustafa’nın sevgi dili bu…

Eğer çocuğumuzun hangi sevgi dilinde konuştuğuna tam emin değilsek, onun sevdiği kişilere sevgisini nasıl göstermeye çalıştığına bakabiliriz…

Sevgi ile…